apotekarns maosaikbord gul vitt

Skötselråd Mosaikbord

Bord i smide och mosaik har en lång tradition i Medelhavsområdet. De kan användas både inomhus och utomhus, och är ett verkligt smycke i trädgården eller på terrassen – eller varför inte i köket, eller som soffbord! Våra bord är handgjorda av skickliga hantverkare i Marrakech i Marocko. Därför är inget bord det andra helt likt – varje bord är unikt. Underrede och ram är galvaniserade och svartmålade och rostar inte.  Mosaiken är glaserad för hand med naturpigment och ytan blir därför levande och vackert skiftande. Ojämnheter och skiftningar hör till, det är de som visar att bordet är handgjort.

Skötsel, förvaring och transport
Skötsel:
– Torka av med en fuktig trasa (utan rengöringsmedel). Om rengöringsmedel behövs, använd ett medel med neutral ph, tex såpa.

– Om fläckar uppstår: Fläckar kan endast uppkomma på Naturell Terracotta utan glasyr. Den oglaserade ytan på bordsskivan är dock behandlad med impregnering och fläckar kan därför inte tränga djupt ner i materialet. Fläcken kan lätt slipas bort. Därefter kan ytan behandlas med en olja eller vax avsedd för oglaserad terracotta.

Förvaring:
– Bordsskivan kan att förvaras utomhus hela sommarhalvåret. Den kan också förvaras utomhus under vintern, men endast om dessa råd följs noggrant! I god tid innan första frosten ska bordsskivan täckas med ett överdrag som andas. Ett sådant överdrag finns att köpa hos Apotekarns Trädgård. Innan den täcks är det MYCKET VIKTIGT att bordsskivan är helt torr, även invändigt. Vi lämnar ingen garanti mot frostskador, eftersom det beror på hur man handskas med bordet. Vill man vara helt säker bör bordet förvaras torrt och frostfritt.

Bordsskivan tål INTE frost när den är våt (Varning för kondens och fukt inuti själva bordsskivan).

Transport:
– Bordsskivan bör endast transporteras i upprätt läge och ordentligt fästad. Kanten ska skyddas (särskilt den kanten som är placerad nedåt).

Reparation:
– Om lackskador uppkommer, d.v.s. en del av den svarta färgen skavs bort,  kan man måla över fläcken med en matt svart färg avsedd för metall (finns att köpa på de flesta byggvaruhus eller hos färghandlare). Eftersom själva metallen är galvaniserad finns ingen risk att rost uppstår.

Om fogen blivit lite urgröpt kan man lätt reparera det med lite ny fogmassa. Tag en liten mängd kakel/klinkerfog (finns att köpa på de flesta byggvaruhus) i samma kulör som på bordet och blanda enligt anvisningar på förpackningen. Gnid sedan ner fogmassan i fogen, precis som vid fogning av vanlig kakel.